Korporacijos veikla

Edukacinė programa „Aprangos kodas laikinojoje sostinėje“

Kovo 16d. lankėmės Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros muziejaus organizuojamame renginyje „Aprangos kodas laikinojoje sostinėje“. Nuoširdžiai džiaugiamės pozityviais korporantų atsiliepimais ir dalinamės kandidatų bei junjorų įspūdžiais:

„Ketvirtadienį man kartu su kolegomis teko proga sudalyvauti ,,Aprangos kodas laikinojoje sostinėje” programoje Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje. Programa išties paliko didžiulį įspūdį savo kūrybiškumu, pobūdžiu bei detalumu. Tikėjausi, jog tai bus neįdomi istorijos pamoka su keliais testukais, tačiau buvau nustebintas įdomiu žinių perteikimu per įtraukiančio žaidimo prizmę. Žaidimo paruošimas ir įgyvendinimas išties pagyvino istoriją bei leido pasijausti lyg gyveni to amžiaus laikotarpiu. Pinigų replikos bei drabužių kopijos, manau, nustebino labiausiai, kadangi leido įsijausti į žaidimą. Muziejininkė taip pat paliko didžiulį įspūdį, nes ji savo gausiomis žiniomis praskaidrino žaidimą. Rekomenduoju sudalyvauti visiems, kurie nori persikelti į tarpukario Kauną, smagiai praleisti laiką ir tuo pačiu įgyti naujų žinių.“
Kandidatas Danielius

„Pavasariškai šiltą ketvirtadienio vakarą mes, korporantai, susitikome Istorinėje LR prezidentūroje. Tik įžengus į šį unikalų pastatą nustebina įmantrios ir erdvios salės, čia gausu ekspozicijų, nuotraukų, sukaupta daug autentiškų baldų, kasdienių įrankių ir instrumentų, aprangos detalių.
Mus šiltai pasitiko ir gerą emociją skleidė muziejininkė, kuri pravedė paskaitą „Aprangos kodas laikinojoje sostinėje“. Paskaita buvo neeilinė – jos metu buvo užduodami įvairūs susimąstyti skatinantys klausimai, susiję su tarpukario mada ir miestiečių gyvenimo būdu. Kadangi buvome pasiskirstę grupelėmis, azartiškai stengėmės į klausimus atsakyti kuo greičiau, o už teisingus atsakymus gaudavome „pinigų“. Paskaitos pabaigoje už sukauptus „pinigus“ turėjome tinkamai parinkti aprangą tarpukario damai ir ponui, atsižvelgiant į pokylio kvietimą ir sukauptą sumą.
Paskaitos metu galėjome įsitikinti, kad mada kauniečiams buvo ypač svarbi – stilinga ir estetiška apranga buvo neatsiejama kasdienio gyvenimo dalis. Muziejininkės teigimu, tarpukariu Laisvės alėja virto savotišku mados podiumu. To meto kauniečiai mėgo skoningą subtilumą – šioje miesto arterijoje buvo galima sutikti stilingus miesto gyventojus, pasipuošusius kostiumais, paltais, skrybėlėmis. Tuo tarpu tie, kas galėjo sau leisti dalyvauti elito rengiamuose pobūviuose, savo išvaizdai pinigų tikrai negailėjo – rūbų medžiagoms pasiūti buvo naudojamos prabangios medžiagos, pavyzdžiui, šilkas, patys rūbai siuvami pagal individualų užsakymą. Ypač brangi buvo moterų mada – etiketas reikalavo kiekviename pobūvyje dėvėti vis skirtingą suknelę.
Kadangi priklausome korporacijai, skatinančiai patriotiškumą ir tautos kultūrą, maloniai nudžiugino muziejaus gidės pastebėjimai apie tuometinį požiūrį į tautiškumą. Nors mieste sparčiai plito vakarietiška kultūra, buvo skatinama nepamiršti lietuviškos kultūros ir ją propaguoti. Tautinius rūbus buvo galima dėvėti net prašmatniausiame renginyje, o pokylių salių sienos buvo dekoruojamos įvairiais tautiniais raštais.
Išgirdome ne vieną praeityje populiarų, tačiau šiuolaikiniam žmogui užmirštą tuometinės mados terminą, etiketo taisykles, skirtingų pokylių ypatumus. Su neatsiejamais prabangaus stiliaus elementais – fraku, cilindru, katiliuku – susipažinome iš arčiau ir galėjome juos pasimatuoti patys. Sužinojome, kas yra „five-o-clock’as“, kaip teisingai užsidėti ar nusiimti nuo galvos panamą, kodėl vyrams pokyliuose buvo privaloma dėvėti pirštines, kaip atsirado smokingas, kodėl moterys atvykdavo į pokylį dėvėdamos kaliošus ir dar daug įdomių faktų.
Džiugu, kad Kaune turime tokią unikalią galimybę nusikelti į tarpukarį – žavingą praeitį, kada miestas klestėjo, plito menas, mokslas ir kultūra. Nors laikai sparčiai keičiasi, vis dar aktualu nepamiršti praeities, iš jos pasimokyti ir semtis idėjų. Esame dėkingi Istorinės prezidentūros muziejui už turiningą edukaciją ir tikimės čia sugrįžti ateityje.“
Jun! Lukas

Dėkojame muziejininkei Justinai už šiltą priėmimą ir įdomią ketvirtadienio popietę!